donderdag 24 januari 2013

If all else fails, make the heels higher!


Je hebt er misschien nooit bewust over nagedacht, maar onbewust heb je een beeld van iemands lengte. Afgelopen week ontvingen wij deze tweet: “In het echt zijn jullie veel langer dat de digitale versie doet vermoeden”. Beide zijn we 176cm en dragen vaak een hakhoogte van 10cm, dus dat valt wel in de categorie lang. Maar digitaal maken we blijkbaar een kleinere indruk. Niet best, want lengte speelt een belangrijke rol!


Als baby wisten we het al…
In een onderzoek werden baby’s voor een animatie gezet. In het filmpje zagen de baby's een groot en een klein poppetje. Van het filmpje waren twee versies: een waarin het kleine poppetje voor de grote aan de kant gaat en weg rent en een waarin het grote poppetjes voor de kleine aan de kant gaat. De baby’s bleken significant langer te kijken wanneer het grote poppetje voor het kleine poppetje aan de kant ging. Het verschil van 10 seconden bleek echt te verklaren door de lengte van de poppetjes. Blijkbaar vinden baby’s het al vreemd als de grote voor de kleine aan de kant gaat.
Size does matter...
Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat in de VS de langste presidentskandidaten significant vaker de verkiezingen wonnen en vaker herkozen werden. De presidenten zijn vaak langer dan het gemiddelde van de mannen van dezelfde leeftijd. In Australiƫ werd ook nog ontdekt dat lange mannen meer salaris krijgen, het verschil is 1,5% per 5cm lengte. Voor een gemiddelde Australische werknemer komt dat neer op 270 euro per jaar. Bij vrouwen was dit effect minder sterk, zij moeten 12 centimeter langer zijn dan collega's om zoveel meer te verdienen. Een verklaring van de onderzoekers is dat lange mensen competenter lijken en meer autoriteit uitstralen, waardoor mensen zo op ze reageren. Door de self-fulfilling prophecy (een ander voorbeeld van dit concept vind je hier) ontwikkelen ze weer meer zelfvertrouwen, waardoor ze weer competenter overkomen.

Dus: If al else fails, make the heels higher!


BONUS: Hoe lang schat jij Anders Breivik?
In april 2012 geleden zat journalist Jeroen Wollaars bij Pauw&Witteman om verslag uit te brengen van het proces van Anders Breivik. Wollaars: “Het eerste wat me opviel was dat hij heel klein was, tenminste kleiner dan ik verwacht had…Van zo iemand verwacht je een fors postuur op de een of andere manier.” Helemaal niet vreemd, waarschijnlijk zouden de meeste mensen schatten dat Anders Breivik een lange man is.


maandag 21 januari 2013

Blijf optimistisch ondanks sneeuw en blue monday!


Het sneeuwt in Nederland en meteen de eerste dag staat er 1000km file. Of het nou wel of geen recordhoogte was, het is veel. Maar ook met de trein was het geen pretje afgelopen week. Gestrand op Arnhem Centraal besluit m’n tijd maar nuttig te besteden en een blog te schrijven over optimisme en pessimisme. Toepasselijk dacht ik zo.

Zo maak je nog eens wat mee?!
Er zijn mensen die zelfs van zoiets frustrerends als stranden op een koud station iets positiefs kunnen maken: optimisten. Ze denken bijvoorbeeld: Je spreekt mensen die je anders nooit zou spreken of Zo maak je nog eens wat mee. De pessimist daarentegen denkt dingen als: Waarom heb ik toch altijd pech? of Nu is mijn avond voorbij en morgen moet ik alweer werken! Momenteel herken ik mezelf meer in die laatste categorie. Dat is niet zo veelbelovend voor mijn levensduur blijkt uit onderzoek...

Optimisten vs pessimisten
De een gaat bij elke tegenslag in een hoekje zitten huilen, terwijl de ander in elk nadeel wel weer een voordeel ziet. Goed nieuws voor de laatste groep: je geniet langer van het o zo leuke leven! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat optimisten gemiddeld langer leven dan pessimisten.

De Universiteit Wageningen deed een zogenaamde longitudinale studie, simpelweg een onderzoek op de lange termijn. Zij volgenden 1.000 Arnhemers tussen de 65 en 85 gedurende 13 jaar. De deelnemers werden medisch onderzocht en vulden allerlei vragenlijsten in. Gezien de leeftijd van de deelnemers is het logisch dat gedurende het onderzoek een deel van de deelnemers overleed. De onderzoekers gingen na of ze een verband konden vinden tussen het overlijden en de resultaten uit de verschillende vragenlijsten. En dat bleek er wel degelijk!

Optimisten leven langer!
Er bleek een verschil tussen mannen en vrouwen. Van de optimistische mannen was 65% nog in leven en van de vrouwen 70%. Bij de pessimisten was dit slechts 40% en 50%. Een duidelijk significant verschil, maar hoe kan dat? De onderzoekers waren verbaasd over dit sterke verschil en pluisden alle factoren na: zijn optimisten misschien actiever? Leven ze gezonder? Dit bleek allemaal niet het geval, het enige effect dat sterk overeind bleef was optimistisch of pessimistisch zijn.

Dus lieve mensen, waar we ook stranden vandaag en of het vandaag blue monday is of niet: keep smiling!

vrijdag 11 januari 2013

Een flowchart voor goede voornemens

We zijn weer massaal aan de goede voornemens. Gezond eten, alcoholloos door het leven gaan, sporten, sparen, meer complimentjes geven. In dingen voornemen zijn we zeer bedreven, in deze goede voornemens uitvoeren wat minder. Waarom? Omdat we oude gewoontes moeten breken. Voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken, een flowchart om gewoontegedrag te doorbreken (klik op de flowchart voor een groter afbeelding). 


Deze flowchart is van Charles Duhigg. Hij schreef ook het boek "The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business". Een tip mocht je van die irritante gewoontes af willen komen. Of lees onze blog van twee jaar geleden over hoe je goede voornemens het best kunt formuleren.

Nu is er helemaal geen excuus meer om je leven te beteren ;) Succes!

vrijdag 4 januari 2013

MVO met andere ogen: Fashion SWAP op 02-02-2013!

MVO oftewel duurzaam ondernemen vinden ook wij heel belangrijk. We reizen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, hebben een fiets bij ons pand staan en gebruiken de printer alleen als het echt noodzakelijk is. Maar we heten niet voor niets Other[w]eyes als we ook niet zouden broeden op een wat innovatievere aanpak. 2013 beginnen we meteen goed: op zaterdag 2 februari organiseren we in ons pand (met groene stroom jaja) een Fashion SWAP!! 


Een wat?
SWAP of SWOP is een hip en duurzaam concept waarbij kleding simpelweg wordt geruild. Het woord SWAP kun je ook wel zien als Prof. Cialdini's principe van wederkerigheid: als iemand je iets geeft, geef je daar iets voor terug. Wij passen dit principe toe bij een doelgroep die daar heel blij van gaat worden (we spreken uit ervaring). We nodigen een heleboel dames uit om hun priemende miskopen en andere ongedragen kledingstukken uit hun kast te halen en mee te nemen. Ter plaatse wordt naar harte lust geruild en gaat eenieder blij naar huis.

Wie: Alle dames die zich aanmelden via Facebook of Email info@otherweyes.nl
Waar: Pand Other[w]eyes aan De Wetstraat 26 in Arnhem (10 minuutjes lopen vanaf het station). 
Hoe laat: Om 19.00 er zijn, we sluiten af om 22.00.

Het SWAP Team zorgt voor een hapje&drankje en een tasje voor al je nieuwe aanwinsten. Het enige dat jij hoeft te doen: eerlijk zijn tegen jezelf en die items uit je kast halen die het daglicht weer verdienen. Denk naast kleding ook aan schoenen & accessoires! Alle seizoenen en maten zijn welkom, zolang de kleding in goede staat en schoon is. Alles wat achterblijft in onze 'Be Your Best' kamer, doneren we aan een goed doel. Meld je meteen aan via deze pagina en stuur een mailtje naar info@otherweyes.nl. En nodig ook je vrienden uit voor dit event!