dinsdag 2 augustus 2011

Vakantie: even de batterij opladen

Vakantie is de tijd om even de batterij op te laden. Half juli was ik tien dagen op Madeira, een ontzettend mooi eiland! Ze noemen het met recht het bloemeneiland, overal zie je de meest prachtige bloemen en als je je autoraam opendraait komt je een heerlijke bloemengeur tegemoet. Genieten! Naast dat je op vakantie even niets hoeft te doen, blijken mensen die in de natuur op vakantie zijn geweest ook echt beter te functioneren als ze terug zijn. Uit onderzoek blijkt dat kijken naar de natuur letterlijk je (aandachts)batterij oplaadt…

Attention Restauration Theory
We kennen het allemaal wel, vooral vlak voor de vakantie: het kost ons moeite om onze aandacht erbij te houden. Aandacht is iets waar we eigenlijk nooit over nadenken, maar ook hier blijken twee verschillende soorten te zijn. Aan de ene kant heb je automatische aandacht: aandacht die geen moeite kost en automatisch in werking treedt wanneer er iets interessants gebeurt. Het andere type aandacht is gerichte aandacht die wel moeite kost, je moet hierbij motivatie hebben. Denk aan een saaie presentatie waar je toch naar wil luisteren, je moet bewust moeite doen om je aandacht erbij te houden. Zoals je je voor kunt stellen is gerichte aandacht niet onuitputtelijk, bij langdurige activatie kan het systeem uitgeput raken en krijg je het allemaal even niet meer mee. Volgens de Attention Restauration Theory (ATR) kan je deze batterij opladen door naar de natuur te kijken!

Kijken naar de natuur kost geen moeite
Volgens de theorie heeft de natuur een rustgevend effect doordat het kijken naar de natuur geen moeite kost. De theorie maakt onderscheid tussen twee types automatische aandacht, namelijk opgewekt door harde of zachte fascinatie. Natuurlijke prikkels trekken automatisch onze aandacht, zonder dat we er moeite voor hoeven te doen en zonder dat het meteen al je aandacht op slurpt. Denk aan het geluid van de golven of kijken naar de voorbijtrekkende wolken: heerlijk ontspannen! Dit noemen de onderzoekers zachte fascinatie. Bij het kijken naar de natuur wordt geen beroep gedaan op het vermogen tot gerichte aandacht, het systeem komt hierdoor tot rust en kan zich opnieuw opladen. Volgens de onderzoekers neemt de gerichte aandachtscapaciteit toe waardoor we ons weer beter kunnen concentreren. Een stedelijke omgeving daarentegen noemen de onderzoekers juist harde fascinatie, dit gaat ook automatisch maar levert je niets op.

Ga de natuur in…
Uit recent onderzoek blijkt ook dat stedelingen gestresster zijn dan plattelandsbewoners. Mogelijk speelt de oplaadfunctie van de natuur daarbij een belangrijke rol. Omdat we niet allemaal op het platteland wonen en voortdurend op vakantie kunnen gaan, zullen we andere oplossingen moeten bedenken… Dus heb je een kantoor met natuurlijk uitzicht, staar dan gerust even uit het raam ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten